Veelgestelde vragen / FAQ

Onze informatie overzichtelijk op een rij

Om u via onze website een zo compleet mogelijk beeld te geven over wat u wel of juist niet kunt verwachten van een SAP-cursus bij ons, hebben we een bondig overzicht samengesteld van vragen en antwoorden die we regelmatig bij andere klanten zijn tegengekomen. Klik op een vraag, waarna het antwoord zich opent. U kunt opnieuw klikken om het antwoordvenster weer te sluiten.

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op!

Veelgestelde vragen / FAQ

Wanneer is eerst volgende cursus?

Onze cursus agenda kunt u hier vinden:

www.erpcursus.nl/cursus-agenda

De kosten bedragen 1.295 eur excl. BTW. Dit is een all-in prijs, er zijn dus geen bijkomende kosten. Deze prijs geldt voor zowel de SAP FICO cursus, als de SAP Logistiek cursus.

Lestijden & lunch

Iedere cursusdag begint om 8.15u met koffie/thee etc. De daadwerkelijke start is om 8.30u. De cursusdagen duren over het algemeen tot 16.30 a 17.00u.

Lunch is inbegrepen in de cursusprijs. Mocht u nog speciale wensen hebben omtrent de lunch, bv ivm allergie, mail deze dan even svp naar info@erpcursus.nl

Kan ik met een UWV scholingvoucher aan de SAP training deelnemen?

U kunt met een scholingsvoucher van het UWV deelnemen aan de training als u goedkeuring van het UWV heeft ontvangen. Onze training draagt ertoe bij dat uw kansen op de arbeidsmarkt verbeteren en het UWV onderkent dat door het goedkeuren van deze vouchers voor onze opleidingen.

Wij vullen als opleidingsinstituut deel 2 van de voucher voor u in. U kunt uw ingevulde voucher opsturen naar info@erpcursus.nl en wij sturen u deel 2 zo spoedig mogelijk ingevuld retour. Vergeet u svp niet te vermelden in uw e-mail aan welke training (FICO of Logistiek) u wenst deel te nemen.

Interessante informatie voor interimmers en freelancers!

Veel van onze cursisten zijn interimmer, freelancer of werkzoekende. Velen willen de kans benutten om, terwijl ze op dit moment geen werk of opdracht hebben, hun kennis en CV op te waarderen. Er is echter natuurlijk altijd een kans dat tussen “nu” en de cursus, u misschien een opdracht of baan vindt, en dat u dan geen tijd heeft om de cursus te volgen. Neemt u daarom even contact met ons op via een e-mail aan info@erpcursus.nl: wij kunnen soepel omgaan met deze situatie, en voor u een passende oplossing vinden.

Wat is verschil tussen SAP en ERP?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Het is software waarmee logistieke, financiële en HR bedrijfsprocessen in één bedrijfsbreed informatie- en managementsysteem is samengebracht.

SAP is een merk, en is verreweg de grootste leverancier van ERP software wereldwijd. De belangrijkste concurrenten zijn Oracle en Dynamics.

SAP Logistiek cursus ook voor Financials?

Mocht u een financial zijn, dan heeft u ongetwijfeld reeds ervaren dat het voor een financial een grote toegevoegde waarde heeft om ook basis inzicht te hebben in de logistieke processen binnen een organisatie. Immers de boekhouding wordt met name “gevuld” vanuit boekingen die gedaan worden binnen afdelingen als Inkoop, Verkoop en Magazijn. Onze SAP cursus Logistiek biedt u een snelle, efficiënte manier om kennis te maken met die kant van het systeem.

Wat kost de cursus?

De kosten bedragen 1.295 eur excl. BTW. Dit is een all-in prijs, er zijn dus geen bijkomende kosten. Deze prijs geldt voor zowel de SAP FICO cursus, als de SAP Logistiek cursus.

Uw concurrent biedt aan "SAP in 1 dag"

We hebben concurrenten die een 1 daagse SAP cursus aanbieden: die van ons (erpcursus.nl) is 3 dagen. Wat is het verschil?

Een vergelijk: waarschijnlijk gebruikt u Excel. Zou u, als u opnieuw Excel zou moeten leren, al die kennis in 1 dag kunnen opdoen? Dit is uiteraard niet reëel. Daarom ook is onze cursus 3 dagen: alleen dan is een goede basis mogelijk. Het is niet mogelijk om in 1 dag een basis mee te geven waarmee u daadwerkelijk in SAP kunt werken.

Moet ik iets meenemen of voorbereiden?

Nee hoor, u hoeft niets mee te nemen. Wij zorgen voor koffie/thee/water/frisdrank, en natuurlijk een lunch. Daarnaast krijgt u uiteraard de beschikking over een laptop en een cursus map.

Voorbereiding is niet nodig. Wij gaan er van uit dat onze cursisten nog niet in aanraking zijn gekomen met SAP, dus we leggen alles vanaf het begin uit.

Welke versies van SAP R/3 zijn er, en welke gebruikt erpcursus.nl?

In 99% van de gevallen gebruiken bedrijven met SAP de versies R/3 ECC 5.0, R/3 ECC 6.0 of S/4 SAP HANA.

Voor wat betreft de financiële modules zitten er slechts minieme verschillen tussen deze versies. Waar relevant zullen verschillen tijdens de cursus toegelicht worden. De cursus draait op een R/3 ECC 6.0 omgeving.

Wat is het verschil tussen SAP R/3, SAP All-in-one, SAP Business One?

SAP R/3 en SAP All-in-one zijn technisch precies hetzelfde. Dit is de SAP software die de (middel-)grote organisaties gebruiken. Het verschil zit hem in de marktbenadering door SAP, licenties e.d. voor hoe het systeem werkt, is er geen enkel verschil. Erpcursus.nl gebruikt R/3.

SAP Business One is een product wat enkele jaren geleden door SAP is gekocht, en bedoeld is voor kleine ondernemingen. Dit is een totaal ander pakket dan R/3 en All-in-one, en in het gebruik volledig anders. Erpcursus.nl verzorgt geen training voor SAP Business One.

In welke taal worden de cursussen gegeven?

Naar schatting gebruikt meer dan 80% van de Nederlandse bedrijven het SAP systeem in het Engels. SAP is met name in gebruik bij grote bedrijven, die vaak internationaal opereren, en het Engels als voertaal hanteren. Wij geven onze cursussen in het Nederlands. Het cursusmateriaal is in het Nederlands, met uitzondering van specifieke SAP termen: deze zijn in het Engels. Het systeem gebruiken we in het Engels.

Mocht u de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn: u kunt de opgaven ook in het Engels krijgen, en uw vragen in het Engels aan onze trainers stellen. Wel zal de cursus op zich in het Nederlands worden gegeven.

Is er een certificaat na afloop?

Ja, op het certificaat staat wanneer u welke cursus heeft gevolgd. Alle sub-modules die zijn behandeld in de cursus staan vermeld. Het certificaat kunt u gebruiken om b.v. richting een (mogelijke nieuwe) werkgever te onderbouwen welke kennis u heeft vergaard. Dit is een certificaat van deelname, en wordt niet uitgegeven door SAP.

Welke vooropleiding/kennis is vereist?

De cursussen wordt gegeven op MBO+/HBO niveau.

FICO cursus:

Voor de 3 daagse FICO cursus is boekhoudkundig inzicht gewenst, bv in de vorm van een MEAO/MBA/SPD/HEAO etc. opleiding, en/of werkervaring op financieel gebied (administrateur, assistent controller, controller etc.). Onze ervaring is dat werkervaring belangrijker is dan opleiding. En dat een ieder die reeds in redelijke mate heeft gewerkt met een boekhoudpakket van redelijk niveau, b.v. Exact, Grote Beer, Dynamics, Navision, Oracle etc., ruimschoots kwalificeert voor onze cursus.

Logistiek cursus:

Voor de 3 daagse SAP Logistiek cursus is werkervaring gewenst (maar niet vereist!) op afdelingen zoals bv Inkoop, Verkoop, Magazijn etc.

Hoe groot zijn de trainingsgroepen maximaal?

Wij hanteren een maximale groepsgrootte van 12 personen. Onze ervaring is dat in deze relatief kleine groepen de persoonlijke aandacht van de trainer maximaal is.

Heeft iedere cursist zijn eigen PC/laptop?

Ja, iedere cursist krijgt van ons de beschikking over een eigen laptop/PC. Wij hanteren dus geen systeem van 2 cursisten per laptop/PC. Ook hoeft u dus niet zelf een laptop/PC mee te nemen.

Zijn de kosten aftrekbaar voor de inkomstenbelasting?

Ja, voor een prive persoon (particulieren) zijn studiekosten (incl. het BTW bedrag!) aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, mits boven een drempel van € 250.

Voor freelancers/ZZP-ers (eenmanszaak/BV), zijn de kosten volledig aftrekbaar.

Waaruit bestaat het cursusmateriaal, en mag het worden meegenomen?

Het cursusmateriaal bestaat uit:

Een (ingebonden) presentatie met algemene informatie en theorie over SAP. Tevens worden in de presentatie per sub-module de meest gebruikte transactie codes genoemd. Met behulp van deze transactie codes kunt u 90% van alle veelvoorkomende handelingen in SAP uitvoeren, en vormt hiermee een zeer handig en compact naslagwerk.

Opgaves: circa 20 stuks. De opgaves zijn zo opgezet dat ieder in zijn eigen “omgeving” van SAP werkt. In het begin van de opgave set zitten met name boekingsopgaves. Naderhand volgen rapportages waarmee de cursist kan rapporteren over hetgeen hij/zij zelf heeft geboekt. Dit komt het leereffect enorm ten goede.

Bovenstaand cursusmateriaal mag u gratis mee naar huis nemen.

Worden er PE-punten aan de cursussen toegekend?

Voor Register Controllers telt onze 3-daagse SAP FICO cursus als 24 PE-punten. Mocht u RC zijn, dan is deze cursus een ideale combinatie van een cursus met een hoge toegevoegde waarde en de invulling van een groot deel van de jaarlijkse, verplichte 40-PE punten, welke de VRC als eis stelt.

Onze SAP FICO cursus is niet geaccrediteerd voor PE-punten voor Register Accountants. Toch hebben de afgelopen jaren vele (Register) Accountants deelgenomen aan onze cursus, met name om tijdens audits beter gefundeerde vragen te kunnen stellen aan klanten.

Bent u op zoek naar een cursus t.b.v. PE punten, en wilt u weten of onze SAP Logistiek cursus hiervoor voldoet? Stuurt u ons svp even een berichttje met vermelding van de opleiding c.q. titel van waaruit de PE verplichting ontstaat. Wij kunnen u dan vervolgens adviseren.

Biedt erpcursus.nl naast de gemelde cursussen nog andere cursussen aan in SAP modules?

Nee, naast SAP FICO en SAP Logistiek biedt erpcursus.nl geen cursussen in andere modules aan.

Kan ik als particulier ook een cursus volgen bij erpcursus.nl?

Ja, iedereen kan bij ons een cursus volgen. Het maakt niet uit of u als particulier een cursus bij ons volgt, als freelancer, via het UWV, dan wel via een werkgever. Wat betreft aftrekpost ivm belasting: zie eerder.

Actueel SAP cursusaanbod

SAP cursus Finance & Controlling

De SAP cursus "Finance & Controlling" (FICO) is zeer "hands-on" van opzet. U werkt zelf veel in het SAP systeem om zelf ervaring op te doen. We houden de cursusgroepen klein om u zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.

€ 1.295,- (excl. 21% BTW)

SAP cursus Logistiek

De SAP cursus "Logistiek" (Verkoop/Inkoop/Planning/Magazijn beheer) is zeer "hands-on" van opzet. U werkt zelf veel in het SAP systeem om zelf ervaring op te doen. We houden de cursusgroepen klein om u zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.

€ 1.295,- (excl. 21% BTW)